Hoe benutten we de bestaande kwaliteiten van de stad voor een vitale toekomst? Hoe keren we de toenemende bedreigingen die zich in alle historische kernen laten voelen? Wat is de economische betekenis van erfgoed voor een stad die vooruit wil? Welke mogelijkheden en beperkingen biedt het erfgoed voor de ontwerpopgaven waar we voortdurend mee worstelen?
Erfgoed speelt een steeds prominentere rol in de ontwikkeling van de hedendaagse stad. Het blijkt een belangrijke vestigingsfactor voor een nieuwe generatie
stadsbewoners, voor opkomende bedrijven in de dienstverlening en creatieve industrie en ook voor recreatie en toerisme. Tegelijk zet een ongebreidelde stedelijke
groei de historische binnensteden onder steeds grotere druk. Het is dus tijd voor een nieuwe oriëntatie op de historische stad.
Heritage As an Asset for Inner City Development put uit de ruime ervaring van docenten en deelnemers aan de cursus Urban Heritage Strategies en neemt u mee op een fascinerende reis naar acht steden over de hele wereld: Accra, Jaffna, Moskou, Paramaribo, Pretoria, Pulicat, Recife en Surabaya. Elke stad heeft op haar eigen wijze een historische band met Nederland. Dit boek is het resultaat van de eerste cursus Urban Heritage Strategies, georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed , het IHS – Institute for Housing and Urban Development Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam.